Rinoplasti burunun normal görüntüsünün travma veya doğumsal nedenlerle bozulması sonucu ortaya çıkan tablonun düzeltilmesi amacıyla yapılan bir operasyon olup burnun dış kıkırdaklarının ve burun kemiğinin etkilendiği bir operasyondur. Rinoplasti de burnun görüntüsünün düzeltilmesi amaçlanır, burnun iç dinamiğine dokunulmaz. Rinoplasti de amaç burun estetiğinin güzelleştirilmesidir.
Burnumuzu iki eşit hava yoluna ayıran burun orta bölümü (septum ) kıkırdak ve kemiklerden oluşan bir yapıdır. Eğriliği (deviasyon) durumunda burundan nefes almak zorlaşır, burun tıkanıklığı olur, horlamaya sebebiyet verebilir, kulağa östaki kanalı vasıtasıyla gidecek hava yolunun normal çalışmasını engeller ve ağızdan soluk alıp vermeyi gerektirdiği için sık sık boğaz enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Septum deviasyonu mevcut ise deviasyonu düzeltmek adına Septoplasti adını verdiğimiz operasyon uygulanır. Septoplastide septumu teşkil eden kıkırdak ve kemik yapılardan eğri olan bu operasyon sırasında düzeltilir ve hastanın her iki burun deliğinden rahat nefes alıp vermesi sağlanır.
Operasyon burun delikleri içinden yapılacak kesi sonrası mümkün olur ve sadece burun orta bölümünü teşkil eden septum adını verdiğimiz oluşumu etkilediği için ameliyat olan hastanın dış görüntüsünde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Septoplasti de amaç burun solunum fonksiyonunu düzeltmektir.
Orta kulak kemikçiklerinden stapesin (özengi kemiği) kireçlenerek hareket kısıtlılığına uğraması sonucu işitmenin azalması nedeniyle stapes kemiğinin çıkarılarak yerine protez bir kemikçiğin takıldığı ameliyattır.
Özengi kemiğinin hareketsizliği aşılarak kemikçiklerin hareketliliği sağlanır. Böylece işitme ameliyat öncesine kıyasla daha iyi bir duruma gelir.
Orta kulağın iltihaplanması sonucu kulak zarının yırtılması veya kulak kemikçiklerinin hasarlanması sonucunda işitmenin düşmesi veya kulak içerisindeki yapıların erimesine sebep olan ve normal anatomiyi bozan patolojinin düzeltilmesi amacıyla yapılan bir operasyondur. Sadece kulak zarının onarılması gerekebilir, kulak zarının onarılmasıyla birlikte kulak kemikçiklerindeki hasarın giderilmesi amaçlanabilir.
Kronikleşmiş orta kulak iltihaplarının sonucu olarak kulak arkası mastoid kemiğin enfekte olması durumunda aynı seansta mastoid kemik turlanarak bahsedilen işlemler sırayla gerçekleştirilir. Ameliyat sonrası bir hafta sonra dikişler alınır ve kulak zarının yeni hali mikroskobik olarak değerlendirilir. Kulak zarının onarılmasında kulaktan alınan adele fasyası veya kıkırdak kullanılabilir. Ameliyata kulak arkasından veya kulak kanalından kesi yapılarak başlanabilir.
Kulak zarının yerleştirilmesi farklı tekniklerle gerçekleştirilir, amaç kulağı tehdit eden kronik enfeksiyonun eradikasyonu ve kemikçik zincirinin onarımıyla işitmenin sağlanmasıdır.
Ağızdaki çirkin kokuya halitosis denir. Çok önemli hastalıkların işaretçisi olabilir. Halitosisi olan hastalar ağız kokusunun farkında olmayabilirler. Yakınları halitosisi tespit edebilir. Sinüs enfeksiyonlarında, şeker hastalığında, metobolizma bozukluklarında, açlık durumunda halitosis olabilir. Ağız kokusunun sebeplerinin çoğunluğu ağız boşluğu kaynaklıdır.
Diş eti iltihabından, diş eti çürümelerinden kaynaklanabilir. Sinüzit iltihabına bağlı akıntı varsa halitosise yol açabilir. Ayrıca mideye ait rahatsızlıklarda da halitosis söz konusudur. Tedavisinde nedeni saptayıp, nedene göre tedavi esastır.